Kokemusformaatit yhdistävät yritykset, yhteisöt ja asukkaat luomaan onnellisempia kaupunkeja

Yhteistekemisen alusta HAPPYMOOR kokoaa yritykset, asukkaat ja kaupunkiorganisaatiot rakentamaan yhdessä viihtyisämpiä kaupunkeja ja kestävämpää liiketoimintaa. Ideana on laajentaa yksittäisten toimijoiden tuottamat lyhyet pistetapahtumat koko kaupungin tai kaupunginosan laajuisiksi, yhdessä tuotetuiksi kokemusformaateiksi. Toimivat kokemusformaatit HAPPYMOOR monistaa ja lokalisoi kaupungista ja maasta toiseen aivan kuten tv-ohjelmaformaattien kohdalla jo tehdään.

“Formaattibisnes mullisti aikoinaan tv-alan ja nyt tuomme formaattiajattelun myös fyysisessä ympäristössä koettuihin elämyksiin.”, sanoo HAPPYMOORin perustaja ja toimitusjohtaja Jannika Joutsenniemi.

Kokemusformaatit kutsuvat asukkaita viihtymään ja kuluttamaan oman lähialueensa tarjontaa enemmän. Kokemusformaatit ovat tiettyyn käyttökontekstiin kuten perheille, pareille, yksinään liikenteessä oleville tai erilaisille ryhmille rajattuna ajankohtana tarjottavia kokonaisuuksia. Ne yhdistävät paikallisten yritysten ja yhteisöjen markkinoinnin, palvelut ja palveluympäristön yhtenäiseksi tarinalliseksi kokonaisuudeksi. Asiakas valitsee reittinsä varrelle mieleisensä kokemukset yritysten ja yhteisöjen yhteiskehittämästä tarjonnasta.

“Jos esimerkiksi haluamme elävöittää kaupungissa hiljaisiksi havaittuja helmikuun arki-iltoja, kehitämme yhdessä vaikkapa paikallisten ravintoloiden, kulttuurikohteiden, kivijalkaliikkeiden ja liikuntapaikkojen uudenlaisia sisältöjä pariskunnille. Kaikki mukaan lähtevät yritykset ja yhteisöt ovat tuon kuukauden maanantaista torstaihin osana samaa tarinaa.”, kertoo HAPPYMOORin perustaja Vilma Gustafsson.

Kokemusformaattituotannoissa mukana olevat yritykset ja yhteisöt jakavat palvelukehittämisen, markkinoinnin, myynnin, tuotannon ja asiakaskuuntelun resursseja. Kaupunkien asukkaat kutsutaan mukaan yhteiskehittämään heidän toiveitaan ja tarpeitaan vastaavia kokemuksia.

“Kaupungit ovat täynnä yrityksiä ja yhteisöjä, jotka haluaisivat rakentaa parempia asiakasreittejä ja personoidumpia kokemuksia. Yksin niillä ei välttämättä ole siihen resursseja. HAPPYMOOR Satama -alustallamme kaikenkokoiset yritykset ja yhteisöt pääsevät jakamaan tekemistä ja resursseja ja kaupunki mahdollistaa osaltaan yhteistekemistä. Mallillamme kehitetään onnellisempia kaupunkeja taloudellisesti, ekologisesti, kulttuurisesti ja sosiaalisesti kestävästi.”, sanoo Jannika Joutsenniemi.

Tarinalähtöinen kokemusmuotoilu on olennainen osa HAPPYMOORin konseptia. Kokemusformaattien tarinallistamisen lisäksi niiden lokalisoinnissa hyödynnetään paikallisia tarinallisia teemoja, taidetta ja kulttuuria ja osallistuvien yritysten ja yhteisöjen omintakeista tarjontaa. HAPPYMOORin luovan alan ja liiketoiminnan kehittämisen yksinyrittävistä osaajista koostuva Miehistö vastaa kokemusformaattien tuotannosta, fasilitoi yhteistekemistä digitaalisessa ympäristössä, tapaamisissa ja työpajoissa sekä tuottaa sisältöjä yhteistekemisen tarpeisiin.

Moniammattillisen Miehistön kokemusmuotoilijoiden tekemistä koordinoivat pitkän linjan elämysliiketoiminnan konkarit Jannika Joutsenniemi, Vilma Gustafsson ja Panu Erola, jotka ovat työskennelleet aiemmin mm. Korkeasaaressa, Music Finlandissa, Sea Lifessa, Merlin Entertainmentsissä, Gateway-ravintoloissa ja Center-Inn Ravintoloissa. Tarinallistamisessa mukana olevat käsikirjoittajat Taro Korhonen ja Janne Metso ovat kirjoittaneet Putousta, Villiä korttia, Hyviä ja huonoja uutisia, Yleleaksiä sekä Härölä-komediaa.

Toimialarajat ylittävä yhteistyö luo kaupunkeihin kestävää kasvua ja ympärivuotista viihtyvyyttä ja vetovoimaa. HAPPYMOOR pilotoi alueellisen yhteistekemisen mallin tämän vuoden aikana kolmessa kaupungissa. Pilotoinnin tuotoksista synnytetään kokemusformaattikirjasto, jonka sisältämiä uuden sukupolven tarinalähtöisiä, kulttuuri- ja luovia sisältöjä hyödyntäviä, monistettavia kokemusformaatteja voidaan lähteä tarjoamaan ja lokalisoimaan uusiin kaupunkeihin Suomessa ja ulkomailla.

Lisätiedot
Jannika Joutsenniemi
jannika@happymoor.com
+358 40 700 3202